nebo registrovat
0 položek 0 Kč

Rezervace místa

Platnost od 10. 12. 2023

Rezervace místa

Co je to místenka?

Držíme vám místo ve vlaku, stačí si vybrat, které. V e-shopu navíc můžete místenku získat zdarma!

 

Kde a jak získat místenku?

  • u pokladní přepážky
  • v e-shopu
  • u průvodčího ve vlaku

Co je místenka

Místenka je doklad, díky kterému si rezervujete konkrétní sedadlo ve vlaku. S běžnou jízdenkou můžete nastoupit do kteréhokoliv vlaku na vaší trase, avšak s místenkou získáváte navíc garanci konkrétního místa v konkrétním voze vlaku, kterým cestujete.

Proč si pořídit místenku

Do většiny našich vlaků místenku nepotřebujete. Pokud však chcete mít jistotu, že budete sedět  nebo si chcete vybrat místo např. u okna,  doporučujeme pořízení místenky. Místenky si můžete pořídit obvykle do všech našich dálkových vlaků kromě vlaků osobních (Os) a některých spěšných (Sp) vlaků.

Vybrané vlaky jsou povinně místenkové, například vlaky SuperCity (SC), některé vlaky IC a noční vlaky EN nebo NJ. Do takových vlaků je nutno koupit si místenku vždy. Na tuto skutečnost vás upozorníme poznámkou v jízdním řádu (symbol "R v rámečku").

Místenky si lze zakoupit u pokladní přepážky za ceny dle tarifu ČD pro vnitrostátní přepravu nebo TPPM pro mezinárodní přepravu a vlaky v zahraničí. Při odbavení v e-shopu ČD jsou místenky zpravidla zdarma.

Místenky v e-shopu ČD zdarma a nově i v mezinárodní přepravě!

Vnitrostátní přeprava

K vnitrostátním jízdenkám dle tarifu ČD nabízíme v e-shopu ČD, v aplikaci Můj vlak a u on-line smluvních prodejců ČD místenky zdarma, vyjma vlaků/oddílů s povinnou rezervací místa. Místenku si pohodlně pořídíte hned při nákupu jízdenky a nemusíte za ni nic platit. Pokud vámi vybraný spoj z nějakých důvodů nestihnete, vaše jízdenka platí i následujícím vlaku, pokud ovšem budete chtít do něj novou místenku, tu si již musíte zakoupit za cenu dle tarifu ČD.

Mezinárodní přeprava

K mezinárodním jízdenkám nabízíme v e-shopu ČD, v aplikaci Můj vlak a u online smluvních prodejců ČD pro vlaky překračující státní hranici České republiky místenku zdarma v případě jejího pořízení současně s jízdenkou. Tato nabídka neplatí pro povinně místenkové oddíly/vlaky, pokud není stanoveno jinak.

Při pořizování místenky v e-shopu ČD si také můžete většinou vybrat vaše místo přímo z plánku vozu. Výjimkou jsou některé vlaky začínající jízdu v zahraničí – jejich rezervace jsou totiž spravované v zahraničních rezervačních systémech, které výběr místa z plánku nepodporují. Jedná se převážně o vlaky z Polska. 

Kdy si můžu místenku pořídit? 

Místenky si můžete pořídit  pro vnitrostátní přepravu zpravidla 60 dnů před odjezdem Vašeho vlaku. Pokud jedete do zahraničí, tak zpravidla 3 měsíce před odjezdem vašeho vlaku. 

Místa označená ve vlaku jako expresní rezervace jsou v prodeji až do odjezdu vlaku z dané stanice a proto neobsahují konkrétní vyznačený rezervovaný úsek.

Chci sedět u okýnka

Pro vlaky, které svou jízdu začínají na území ČR, nabízíme možnost výběru konkrétního místa k sezení. To si můžete vybrat  z volných míst v plánku vozu. Využijte této možnosti při nákupu v e-shopu i prostřednictvím aplikace Můj vlak. Nákup místenek na konkrétní místo je možný obvykle nejpozději 2 hodiny před odjezdem vlaku z jeho výchozí stanice, později už je počet míst v prodeji omezen (jedná se o tak zvané expresní rezervace).

Chci sedět po směru jízdy

Směr jízdy není možné z technických důvodů garantovat.


Cestujeme ve skupině

Při objednávce cesty skupiny 20 a více cestujících předem vám zajistíme bezplatné vyhrazení míst ve vlaku, včetně bezplatných místenek, nebo nabídneme jiné řešení, pokud to ve Vámi vybraném spoji nelze realizovat.

Více o cestování skupinVíce o cestování skupin

 

 


Úvod Typy jízdenek Rezervace místa