nebo registrovat
0 položek 0 Kč

Letní změna jízdních řádů od 13. 6. 2021

V neděli 13. června 2021 vstoupí v platnost pravidelná letní změna vlakových jízdních řádů. K tomuto datu začnou platit úpravy na některých regionálních linkách a také bude obnovena další část dálkové dopravy, která byla dosud omezena kvůli protiepidemickým opatřením. 

Změna jízdních řádů regionální dopravy od 13. června 2021

Hlavní novinkou v regionální dopravě budou spěšné vlaky na trase Plzeň – Cheb – Karlovy Vary, které vyjedou od 13. června 2021 na základě objednávky Plzeňského a Karlovarského kraje. K mírnému omezení dopravy naopak dojde na základě požadavků objednatelů regionální dopravy v jižních Čechách a na jižní Moravě. V Jihočeském kraji bude omezen provoz některých posilových příměstských vlaků v období letních prázdnin. V Jihomoravském kraji pak budou od 13. do 30. června 2021 prodloužené intervaly ve špičkách na příměstských linkách S2 mezi Rájcem-Jestřebí a Brnem a S3 mezi Tišnovem a Brnem. Až do konce současného jízdního řádu budou zrušené půlnoční víkendové vlaky do okolí Brna. V ostatních regionech dojde jen k dílčím změnám, jejichž cílem je zlepšení nabídky spojení.

Podrobnosti ke změnám ve všech regionech ČR najdete zde.

Další fáze obnovy dálkové dopravy v souvislosti s COVID-19

Od poloviny června, zpravidla od 13. června 2021, se vrátí na své pravidelné trasy další část dálkových linek Českých drah. Ve vnitrostátní dopravě ČD znovu navýší počet vlaků na lince Praha – Ostravsko o další dva páry vlaků (jeden pár Pendolin a jeden pár vlaků IC) na celkových 14 párů spojů. Dále bude zajištěn plný provoz Jižních expresů na lince Ex7 Praha – České Budějovice / Český Krumlov a skončí také omezení u linek R23 Kolín – Ústí nad Labem a R12 Brno – Šumperk. U mnichovské větve linky Ex6 (expresy Praha – Plzeň – Mnichov) budou znovu všechny vlaky jezdit i v úseku Praha – Plzeň. Významné budou také změny v mezistátní dopravě. Plný počet spojů bude znovu zajištěn na linkách Ex5 Praha – Děčín – Drážďany – Berlín a Ex1 Praha / Ostrava – Žilina / Banská Bystrica (mezistátní spoje na Slovensko). Směrem na Slovensko bude znovu možné cestovat i nočními spoji EN 443 / 442 Slovakia Praha – Ostrava – Poprad-Tatry – Košice – Humenné, ve kterých bude řazen i autovůz Praha – Košice a přímý lůžkový vůz Praha – Varšava.

Další detaily o obnovování dálkových linek jsou zde.

Všechny změny jsou zapracované do vyhledávačů spojení a aktuální jízdní řády najdete také v mobilní aplikaci Můj vlak.


Úvod Aktuality